Propolis - přírodní včelí lék do každé domácí lékárny

Známé slovo propolis nerozlučně souvisí se včelami. Propolis je vzácná přírodní látka, kterou vylučují pupeny rostlin a stromů k ochraně před plísněmi, viry a bakteriemi. Včely tuto látku sbírají a tmelí jí mezery v úle, ale hlavně ji používají jako jedinou možnou desinfekci na plástvích a v úle. Přípravky z propolisu jsou chemicky čisté a mají rozsáhlé blahodárné účinky na lidský organizmus.

Včelaření na jaře - březnové probouzení včelnice.

Od března se dny prodlužují stále rychleji. Teplé počasí následně probouzí k životu celou přírodu, včetně včelařů. Na zem v našich zeměpisných šířkách dopadá stále více slunečního světla a tepla. Pokud převládá vzdušné proudění teplého proudění vzduchu od jihu až západu, teploty přes den rychle stoupají a v někdy mohou překročit +20 °C. V noci pak teploty na včelnici klesají jen něco málo pod bod mrazu, koncem měsíce už velmi často zůstávají nad nulou. Včelstva to samozřejmě zjistí  a začnou zakládat velké plochy plodu. Včelařům pomalu začíná včelařská sezóna.

Mor včelího plodu - pohroma pro včelaře

V následujícím článku se dozvíte něco o moru včelího plodu a jeho diagnostice. Při nákaze včelím morem přijdete nejen o včely a včelí úly ale i o další včelařské potřeby. V posledních 10 až 15 letech je mor včelího plodu  onemocněním, které se v ČR přes všechnu snahu stále vyskytuje. Častým jevem je i opakovaný výskyt této nemoci na stejných místech.Včelaři často nebezpečí onemocnění podceňují, a proto jej tají, či při likvidaci nákazy nespolupracují. Doporučený postup při vypuknutí moru včelího plodu je pálení včelstev a včelařských potřeb. I když chovatel ví, že jde o nezbytný úkon při likvidaci nákazy, včelařům mnohdy nezbytné kroky dělat nechce.

Jak včelaři rozšiřují včelstva?

Nová včelstva můžeme vytvářet mnoha způsoby, například dělením plodu, smetenci nebo přeletáky. Pro zvyšování počtů včelstev se však nejvíce používá dělení plodu krátce nazývané tvorba oddělků. Jednou možností je snadná tvorba oddělku ve čtyřech krocích. Zajímavá je v tomto případě efektivita, při níž z jednoho rámku z 1/2 zaplněného plodem a obsazeného včelami vznikne nové mladé včelstvo schopné přezimování. Využívá se při tom čistě jen přirozeného růstového potenciálu včel, který se mimo jiné projevuje rojením.

Strana 7 z 7