Cementový med – co s ním?

Výskyt cementového (nebo také betonového a melecitózního) medu je ve včelařství značně nežádoucí. Jedná se o med z medovice s nadměrným obsahem trisacharidu melecitózy, který způsobuje přílišnou krystalizaci. Tento med je problematický zejména kvůli nemožnosti vytáčení a proto, že je nepřístupný včelám.

Evropská unie dále podporuje včelaře – pro české více než 230 milionů

Včelaři v Čechách i na Moravě si v následujících třech letech mohou potěšeně mnout ruce. Díky státní podpoře a čerpání z evropských fondů se mohou těšit na více než 230 milionů korun. Vláda totiž nedávno schválila nařízení, které to umožňuje. Skvělé přitom je, že sami včelaři si určí, k čemu čerpané dotace využijí – jestli k obnově a rozvoji včelstev, v boji proti škůdcům a onemocněním (například proti nebezpečné varroáze), k nákupu moderního vybavení nebo na rozbory medu. Včelaři přitom mají se systémem dotací již bohaté zkušenosti, funguje devět let, přičemž objem peněz, který mohou čerpat, stále roste.

Povídání pro děti o včeličkách

Všechny včeličky, které létají kolem nás, se jednoho dne vracejí domů ze svých toulek. Bydlí ve včelích úlech, které připomínají velká království. V každém takovém království vládne hodná a moudrá královna, která je ze všech včeliček největší. Každá královna se o své včeličky pečlivě stará a včelky se zase starají o ni a poslouchají ji.

Tvorba oddělků

Tvorba oddělků je pro dnešní způsob včelaření naprosto nezbytná. S její pomocí včelaři úspěšně množí svá včelstva, což má za následek utlumení rojových pudů včelstev, které je nežádoucí. Tvorba oddělků a péče o ně je celkem jednoduchá, což jen podporuje tento moderní trend ve včelařství. Oddělky tvoří každý zkušený včelař, je jednoduché, nepotřebujete k němu žádné speciální včelařské potřeby a hlavně s jeho pomocí utlumíte rojové pudy včel.

Časopis dTest testoval medy

Pokud by včely měly možnost zjistit, co se v dnešní době skrývá za slovem med, nevěřily by vlastním očím. Mstily by se svými žihadly, jak by jen mohly a udělaly by jen dobře, protože to, jak se dnes zachází s potravinami, zvláště těmi, které jsou nazývány jako zdravé, je na pováženou. Do medu se přidávají různá „éčka“, laciné sirupy a v některých bio medech naleznete i trochu pesticidů. Tuto zprávu přinesl D test, testující asi 17 různých značek medů, které jsou nabízeny dnešními supermarkety.

Hornův způsob drátkování

Drátkování rámků je nesmírně důležitou činností každého včelaře. Pokud totiž drátek špatně uváže, nedostatečně utáhne, či cokoli jiného, může se stát, že včely nebudou moci pohodlně stavět své dílo, plástve budou prohnuté nebo i jinak zdeformované.

Pastování medu

Mezi perspektivními možnostmi jak se dá zvýšit prodej, stejně tak jako spotřeba, existuje upravování medu pastováním. Vznikne tím hmota, která je jemná, krystalická (krystalky jsou veliké zhruba 10 mikrometrů), má pastovitou konzistenci neměnící se vlivem skladování a snadno se maže.

Proč měnit včelí matky

Jelikož právě od matky pochází všechna pracovní síla úlu, je jasné, že je důležité, aby chovu dominovala velmi kvalitní matka. Ta je totiž jedním z předpokladů úspěšného chovu – dále se jedná o dobrý zdravotní stav celého osazenstva úlu a bezchybná práce včelaře.

Nezapomínejte na dostatek vody - včelí krmítko - napáječka pro včely

Včely si běžně nosí vodu kterou potřebují ke svému životu sami z přírodních zdrojů. V jarních měsících ale včelstva zatěžuje, kdy pro nepřízeň počasí se některé včely nevrátí zpět do úlu a uhynou venku chladem. Tyto ztráty mohou být i dost citelné, čímž je ovlivněn i jarní rozvoj včelstva. Včelí napáječku si však samozřejmě můžete snadno vyrobit i samy doma. Možných konstrukcí je bezpočet, záleží co doma máte po ruce.


Strana 5 z 7