Ingredience:

  • 1/2 hrnku změklého másla nebo 100% tuku na pečení, lze použít i olej
  • 1/2 hrnku medu
  • 1 vejce
  • 2 hrnky jemně nastrouhané mrkve
  • 1/2 hrnku hrozinek
  • 1/2 hrnku hrubě nasekaných ořechů
  • asi 1/2 hrnku pomerančového džusu nebo vody
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky mletého koření (typu skořice, zázvor, muškátový oříšek...)
  • 1/4 hrnku slunečnicových semínek na ozdobu

Postup přípravy:

V jedné míse promícháme mrkev, ořechy, hrozinky, džus, rozpuštěné máslo nebo olej, rozšlehaná vejce a rozehřátý med. Ve druhé míse všechny suché přísady. Nakonec jemně smícháme obě části. Nalijeme do vymaštěného a vysypaného pekáčku, posypeme slunečnicovými semínky a pečeme při 180 °C asi 45 minut. Mrkvovec má mnoho variant, místo mrkve, ořechů a hrozinek se dá použít cokoliv jiného (nastrouhaná dýně nebo cukrová řepa, mletý mák, kandované ovoce, kokos, ovesné vločky, banán...). Podobně se dělají ovesné keksy, populární v Americe.

You have no rights to post comments