Ingredience:

250 g polohrubé mouky, polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 50 g cukru, 1 vejce, 125 g másla, 1 lžička citrónové kůry

Náplň: 1,5 kg jablek, šťáva z 1 citronu, 125 g másla, 100 g rozinek, 1 lžička citronové kůry, 2 lžíce škrobové moučky, 50 ml vody nebo moštu, 50 g mandlových lupínků

Na zalití:  40 g másla, 50 g cukru, 2 lžíce medu, 2 lžíce mléka, cukr na posypání

Postup přípravy:

Smícháme mouku s práškem do pečiva. Přidáme oba cukry, změklé máslo, vejce, citronovou kůru. Vypracujeme těsto a necháme vychladit.

Jablka oloupeme, rozkrojíme a nakrájíme na plátky a pokapeme citronem. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme jablka a cukr a chvilku podusíme. K poloměkkým jablkům přidáme rozinky, nastrouhanou citronovou kůru a potom zalijeme ve vodě rozmíchanou škrobovou moučkou. Necháme za stálého míchání zhoustnout.

Z vychladlého těsta uděláme placku a vyložíme formu tak, aby těsto pokrylo i stěny. Na těsto rozetřeme jablkovou směs a povrch posypeme mandlovými lupínky.

Rozpustíme máslo, cukr a med s mlékem a zalijeme lupínky. Pečeme při 180 °C asi 45 minut.

 

You have no rights to post comments