Včlařské
potřeby

Včelařské potřeby

Včelařské prodejny:
PRAHA
ROVENSKO p. Tr.

Adresa sídla:
JaHan s.r.o. Praha 4, Jaurisova 515/4, PSČ 140 00 IČO: 24816191, DIČ: CZ24816191

Email:
objednavky@vceliobchod.cz

Telefon:
+420 724 937 999

×
 x 

Košík je prázdný

Přihlášení

Rychlý kontakt

Informace o objednávkách.

objednavky@vceliobchod.cz

Tel.: 724 937 999

Včelařská sezóna je ve svém vrcholu. Prosíme tímto o shovívavost s expedicí vašich zásilek, na které usilovně pracujeme. Omlouváme se tímto, za možné nedostatky k komunikaci. VÍCE ZDE.

Partneři

VČELIN - VČELařská INzerce
Včelařská inzerce
Informace o Včelařství
Včelařské potřeby a prodejna
Včelařská inzerce
Eshop zemědělské potřeby

Novinky a aktuality

Vzhledem k požadavkům našich zákazníků zvyšujeme výkupní cenu vosku na 210 Kč/kg. Výměna mezistěn za 35 Kč/kg. Mezistěny jsou vyráběny výhradně v České republice z vosku, který vykoupíme od českých včelařů.

Stručná charakteristika základních včelích produktů - II.

Pyl

Zrnka pylu jsou samčí pohlavní buňky rostlin. Aby se rostliny mohly rozmnožovat, potřebují dostat pyl na pestíky v květech. Hmyzosnubné rostliny využívají k tomuto přenosu hmyz. Tyto rostliny produkují více pylu, než bývá nezbytně potřeba pro dané opylení. Pyl, který je nadbytečný spolu s nektarem, se stávají lákadly, ale i odměnou pro opylovatele.

Nejvýznamnějším opylovatelem v naších podmínkách je včela. Na její chlupaté nožičky a tělo se pyl nachytává. Za letu jej včela nohama otírá tzv. kartáčky a formuje do roušek na zadním páru nohou. K tomu, aby vytvořila jeden pár roušku, musí navštívit přibližně 80 květů. Včela je florokonstantní, to znamená, že navštěvuje pouze určitý druh rostliny a tím zajistí jeho dostatečné opylení v daném období. Podle barvy rousků lze určit, kterou rostlinu včela navštěvovala. Jeden roušek váží přibližně 7 mg.

Včelstvo spotřebuje průměrně za rok asi 30 kg pylu, který je nezbytnou bílkovinnou součástí včelí výživy. Již při rouskování pyl včely smíchávají s malinkým množstvím nektaru, aby jim v rouškách držel. V úle jej sundají a ukládají do buněk. Úlové včely pyl mačkají hlavou do dané buňky, po naplnění buňku zalijí medem. Pyl zbavený vzduchu je zakonzervovaná, přičemž mění své složení. Pro včely jsou stravitelné oba druhy pylu, jak pyl rouškový, tak i plástvový. Pyl je nezbytný pro výživu dospělých včel a pro krmení starších larviček. Vylíhnuté mladušky nemají funkční hltanové žlázy, které jsou nezbytné pro produkci mateří kašičky. Proto v prvních pár dnech vykonávají práci uklízeček buněk a přitom konzumují pyl. Teprve po uplynutí tohoto období se můžou stát kojičkami nejmladších larviček, anebo krmit matku.

Pyl je bohatý na minerály, vitamíny a stopové prvky v závislosti na druhu rostliny, která pyl poskytuje. Obal pylového zrna je tak odolný, že je pro člověka nestravitelný. K využití látek v pylu obsažených je před jeho konzumací potřeba rozrušit vrchní vrstvu. Nejčastějším způsobem úpravy pylu je fermentace.

Rouskový pyl

Jeho sběr je nejsnadnější a nejjednodušší, časově nejméně náročný, s dobrou výtěžnosti. K tomuto účelu byly zkonstruovány různé druhy pylochytů, které se umístí do česna. Je to většinou plastová destička s otvory 4,8 mm velkými. Měly by být kulaté, aby si v něm včelky nepoškozovaly a netrhaly nožičky. Včelky jím musejí prolézat a přitom ztrácejí, či jim odpadává část pylových roušek. Včelař tento pyl odebírá jednou denně ze síta pod pylochytem. Po pár dnech se však včely naučí pylochytem prolézat bez ztráty roušek, jsou učenlivé. Pylochyty umísťujeme do včelstva nejdéle na 2-3 dny, aby nebylo včelstvo ohroženo nedostatkem bílkovin. Pokud jej ochudíme o větší množství pylu, můžeme zapříčinit jeho slábnutí či dokonce kolaps. Odebraný pyl se suší nebo mrazí. Sušením se snižuje stravitelnost pylu pro člověka. Pyl lze také smíchat s medem.

Plástvový pyl

Získáváme ho vypichováním z buněk plástve. Jsou k tomu vytvořené speciální vypichovače. Plástev s pylem můžeme také zmrazit a pyl vylámat. Plástvový pyl je pro lidský trávicí systém lépe využitelný, neboť jej včely již částečně zpracovaly.

Pyl jako potravinový doplněk

Pro svůj obsah nejrůznějších látek včetně cenných bílkovin je pyl často využíván sportovci, ale i v lékařství, či domácí medicíně. Některými autory je doporučován jako podpůrný prostředek při onemocnění nebo oslabení organismu. Nesmíme však zapomínat na to, že pokud jej nenarušíme, náš organismus jej nedovede strávit, to platí hlavně o rouškovém pylu. Chuť včelího pylu je mírně nakyslá, pokud jde o jeho barvu, je velice rozmanitá od žlutého přes červené, hnědé až po fialové zabarvení.

Lékařské využití

Z pylu se vyrábějí preparáty využívané k léčbě alergií a některých dalších onemocnění. Léčivé účinky přímé konzumace pylu jsou předmětem vědeckého zkoumání a ověřování. Včelaři v zahraničí jsou na těžbě či sběru pylu doslova závislí a dávají ho do výkupu či prodávají farmaceutickým firmám. Mívají z něj větší výnosy než z prodeje medu. V naší zemi se včelaři získáváním pylu příliš nezabývají.


TOP