Jak vzniká mateří kašička
Mateří kašička je produkována žlázami mladých včelích dělnic. Mateří kašičkou krmí včely jednak svá vývojová stádia - larvy, jednak matku po celou dobu jejího života. Mateří kašička je koncentrátem obsahujícím hlavně bílkoviny a mnoho dalších složek.
Zpracování
Jedná se o novodobější produkt včelaření, protože se obtížněji produkuje. Získává se vybíráním nebo odsáváním z matečníků ve stáří larvy 4 dny. Mateří kašička se používá hlavně v kosmetice, také jako doplněk výživy a rovněž do léků.
Využití
Pokud je mateří kašička čerstvá, leze jí přímo konzumovat. Doporučená denní dávka je mezi 250 - 500 mg. Mateří kašička se nejčastěji uskladňuje v injekčních stříkačkách, ze kterých se dá dobře dávkovat. Skladovat se musí při nižších teplotách například v ledničce, kde vydrží až půl roku. Delší životnosti mateří kašičky dosáhneme sušením nebo zmražením.
-
k přímé konzumaci pro lepší zdraví
-
v kosmetice - jako součást omlazujících preparátů nebo do preparátů obnovující a regenerující pokožku
-
jako výživa zvířat, která rostou rychleji
-
přidává se do pastovaného medu
Složení
Složení mateří kašičky není dodnes zcela odkaleno. Obsahuje spoustu blahodárných látek, které prospívají zdraví a růstu.
Složka | Součásti | Obsah |
voda | 65 - 70% | |
cukry | 40 % (sušiny) | |
tuky | 10 % (sušiny) | |
bílkoviny | 30 - 40 % (sušiny) | |
minerální látky | K,Ca,Na,Zn,Fe,Cu,Mn | 1% (sušiny) |
vitamíny | < 1 % | |
hormony | < 1 % | |
ostatní | > 1 % |