http://www.vcelarske-potreby.on-line-obchod.cz/obr-0/m26.jpgJak vzniká mateří kašička

Mateří kašička je produkována žlázami mladých včelích dělnic. Mateří kašičkou krmí včely jednak svá vývojová stádia - larvy, jednak matku po celou dobu jejího života. Mateří kašička je koncentrátem obsahujícím hlavně bílkoviny a mnoho dalších složek.

 

 

 

Zpracování

Jedná se o novodobější produkt včelaření, protože se obtížněji produkuje. Získává se vybíráním nebo odsáváním z matečníků ve stáří larvy 4 dny. Mateří kašička se používá hlavně v kosmetice, také jako doplněk výživy a rovněž do léků.

Využití

Pokud je mateří kašička čerstvá, leze jí přímo konzumovat. Doporučená denní dávka je mezi 250 - 500 mg. Mateří kašička se nejčastěji uskladňuje v injekčních stříkačkách, ze kterých se dá dobře dávkovat. Skladovat se musí při nižších teplotách například v ledničce, kde vydrží až půl roku. Delší životnosti mateří kašičky dosáhneme sušením nebo zmražením.

  • k přímé konzumaci pro lepší zdraví

  • v kosmetice - jako součást omlazujících preparátů nebo do preparátů obnovující a regenerující pokožku

  • jako výživa zvířat, která rostou rychleji

  • přidává se do pastovaného medu

Složení

Složení mateří kašičky není dodnes zcela odkaleno. Obsahuje spoustu blahodárných látek, které prospívají zdraví a růstu.

 

Složka Součásti Obsah
voda   65 - 70%
cukry   40 % (sušiny)
tuky   10 % (sušiny)
bílkoviny   30 - 40 %  (sušiny)
minerální látky K,Ca,Na,Zn,Fe,Cu,Mn 1% (sušiny)
vitamíny   < 1 %
hormony   < 1 %
ostatní   > 1 %

You have no rights to post comments