Metoda monitoringu varroázy pomocí moučkového cukru.

Návod na použití monitorovací soupravy.

Nedávno jsem zařadili do nabídky jednu letošní novinku a tou je Monitorovací souprava k zjištění varroázy kterou najdete v našem eshopu. V tomto krátkém článku Vám trochu přiblížíme pracovní postup.

Monitorovací souprava je v podstatě průhledný plastový kbelík se sítkem. Metoda je založená na posypu včel moučkovým cukrem. Sestava se skládá z  průhledného kbelíku se sítovým a plným víkem.

Na monitoring i připravte:

Strůpkovou folii (např. čistá a suchá úlová podložka)
Kelímek na odměření 100 ml (asi 50 g) včel
Cukr moučku který je opravdu extra jemný. (50g = 5 vrchovatých polévkových lžic na vzorek)
Monitorovací kbelík s dírkovaným a plným víkem
Jemné síto kterým roztoč nepropadne (např. spodní medový cedník)
Vodu.

Škrabka na mateří mřížky - nerez-2

Vyberte rámek se včelami někde z okolí plodového tělesa. Dejte pozor,aby na něm nebyla matka. Následně včely oklepte na strůpkovou fólii.

Škrabka na mateří mřížky - nerez-2

Včely nasypte do nádobky k odměření cca 100 ml včel. To by mělo být něco okolo 500 včel dělnic.

Škrabka na mateří mřížky - nerez-2

Odměřených 100 ml včel poté rychle vhoďte do monitorovacího kbelíku.

Škrabka na mateří mřížky - nerez-2

Na kbelík přicvakněte děrované víčko.

Škrabka na mateří mřížky - nerez-2

Odměřte si 100 ml extra jemného cukru moučkového cukru.

Škrabka na mateří mřížky - nerez-2

Cukr jednoduše nasypte na včely přes děrované víko.

Škrabka na mateří mřížky - nerez-2

Cukru musí být dostatek, aby vysušil roztoče.

Škrabka na mateří mřížky - nerez-2

Přiklopte druhým víkem bez otvorů.

Škrabka na mateří mřížky - nerez-2

Zlehka protřepávejte zhruba 3minuty.

Škrabka na mateří mřížky - nerez-2

Odklopte pevné víčko.

Škrabka na mateří mřížky - nerez-2

Vysypte moučkový cukr z kbelíku na jemné síto.

Škrabka na mateří mřížky - nerez-2 Škrabka na mateří mřížky - nerez-2

Včely nasypte zpět do úlu.

Škrabka na mateří mřížky - nerez-2

Prosijte zbytek cukru skrz jemné síto. Ideálně tak aby zůstali v sítu jen roztoči.

Škrabka na mateří mřížky - nerez-2 Škrabka na mateří mřížky - nerez-2

Na sítu uvidíte roztoče. Hrudky cukru můžete rozpustit vodou.

Škrabka na mateří mřížky - nerez-2

Fotografie jsou z ilustračních materiálu od dodavatele soupravy VÚ DOL. Autoři Ing. Dalibor Titěra, CSc, MVDr. Martin Kamler.

Pár informací na závěr:

Moučkový cukr musí být suchý a bez hrudek. Při třepání mohou některé včely vyvrhovat potravu z medného váčku a to vede ke tvorbě hrudek cukru. Také pára, kterou včely vydechují, je absorbována cukrem. Proto musí být množství cukru použité v testu dostatečně velké. Konečné oklepání a vysypání cukru přes dírkované víčko musí být velmi důkladné a energické, aby pokud možno všichni roztoči vypadali. Síto, na které cukr sypeme musí být tak jemné, aby nepropadali roztoči Varroa. Když je moc jemné, pak hodně cukru zůstane nad sítem a je nutno použít vodu pro přesné vyhodnocení. Jemný cukr má tu výhodu, že nepředstavuje žádný stres a nezpůsobuje včelám vedlejší účinky. Včely navrácené po testu jsou ostatními včelami očištěny a nebyla pozorována žádná změna jejich vitality.

 


 

You have no rights to post comments