Metoda monitoringu varroázy pomocí moučkového cukru.
Návod na použití monitorovací soupravy.
Nedávno jsem zařadili do nabídky jednu letošní novinku a tou je Monitorovací souprava k zjištění varroázy kterou najdete v našem eshopu. V tomto krátkém článku Vám trochu přiblížíme pracovní postup.
Monitorovací souprava je v podstatě průhledný plastový kbelík se sítkem. Metoda je založená na posypu včel moučkovým cukrem. Sestava se skládá z průhledného kbelíku se sítovým a plným víkem.
Na monitoring i připravte:
Strůpkovou folii (např. čistá a suchá úlová podložka)
Kelímek na odměření 100 ml (asi 50 g) včel
Cukr moučku který je opravdu extra jemný. (50g = 5 vrchovatých polévkových
lžic na vzorek)
Monitorovací kbelík s dírkovaným a plným víkem
Jemné síto kterým roztoč nepropadne (např. spodní medový cedník)
Vodu.
Vyberte rámek se včelami někde z okolí plodového tělesa. Dejte pozor,aby na něm nebyla matka. Následně včely oklepte na strůpkovou fólii.
Včely nasypte do nádobky k odměření cca 100 ml včel. To by mělo být něco okolo 500 včel dělnic.
Odměřených 100 ml včel poté rychle vhoďte do monitorovacího kbelíku.
Na kbelík přicvakněte děrované víčko.
Odměřte si 100 ml extra jemného cukru moučkového cukru.
Cukr jednoduše nasypte na včely přes děrované víko.
Cukru musí být dostatek, aby vysušil roztoče.
Přiklopte druhým víkem bez otvorů.
Zlehka protřepávejte zhruba 3minuty.
Odklopte pevné víčko.
Vysypte moučkový cukr z kbelíku na jemné síto.
Včely nasypte zpět do úlu.
Prosijte zbytek cukru skrz jemné síto. Ideálně tak aby zůstali v sítu jen roztoči.
Na sítu uvidíte roztoče. Hrudky cukru můžete rozpustit vodou.
Fotografie jsou z ilustračních materiálu od dodavatele soupravy VÚ DOL. Autoři Ing. Dalibor Titěra, CSc, MVDr. Martin Kamler.
Pár informací na závěr: Moučkový cukr musí být suchý a bez hrudek. Při třepání mohou některé včely vyvrhovat potravu z medného váčku a to vede ke tvorbě hrudek cukru. Také pára, kterou včely vydechují, je absorbována cukrem. Proto musí být množství cukru použité v testu dostatečně velké. Konečné oklepání a vysypání cukru přes dírkované víčko musí být velmi důkladné a energické, aby pokud možno všichni roztoči vypadali. Síto, na které cukr sypeme musí být tak jemné, aby nepropadali roztoči Varroa. Když je moc jemné, pak hodně cukru zůstane nad sítem a je nutno použít vodu pro přesné vyhodnocení. Jemný cukr má tu výhodu, že nepředstavuje žádný stres a nezpůsobuje včelám vedlejší účinky. Včely navrácené po testu jsou ostatními včelami očištěny a nebyla pozorována žádná změna jejich vitality.